Novosti

Središnja svečanost proslave 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice u Šibeniku

Svečano obilježavanje 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice danas je održano u Šibeniku kao središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice Spomendana rujanskog rata.

 

 

 

Svečanosti je prisustvovala predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga gđa. Kolinda Grabar Kitarović koja je uoči same proslave polaganjem vijenaca u more u šibenskoj luci odala počast svim poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu. 

Predsjednicu su na šibenskoj rivi dočekali brojni građani, branitelji i učenici osnovnih i srednjih šibenskih škola koji su sudjelovali u mimohodu od Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu do šibenske rive.

Proslavi su prisustvovali zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ministar obrane Josip Buljević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, župan šibensko-kninske županije Goran Pauk, župani hrvatskih županija, gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić, gradonačelnici gradova i načelnici općina s područja Šibensko-kninske županije, bivši zapovjednici i djelatnici HRM, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora i mnogi drugi.

Predsjednica je današnju obljetnicu čestitala mornarima, kadetima, dočasnicima, časnicima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, a hrvatskim braniteljima čestitala je 25. obljetnicu Rujanskog rata.

„Bila je to jedna od najvažnijih bitaka Domovinskog rata, odlučna za obranu Dalmacije, a potom i oslobođenje okupiranih dijelova Hrvatske. Tu je prevagnuo ljudski čimbenik, motiviranost i hrabrost hrvatskog vojnika te zajedništvo hrvatskih ljudi“ – poručila je predsjednica.  Pohvalila sve branitelje, a pogotovo one sa otoka Žirja koji su pridonijeli obrani Šibenika u Domovinskom ratu, kao ključnoj obrani u kojoj je prevagnuo ljudski čin, motiviranost i hrabrost hrvatskih vojnika i svih ljudi.

Iza prigodnih govora uslijedilo je čitanje odluke o promaknućima, nagradama i pohvalama, te njihovo uručenje pripadnicima Hrvatske ratne mornarice.

Potom je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u pratnji župana Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika Željka Burića položila cvijeće kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Baldekinu i zapalila svijeću.

Rujanski rat ili bitka za Šibenik koji je trajao od 16. do 22. rujna  1991. godine u kojemu su sudjelovali branitelji iz Šibenika i okolice, bio je prekretnica ne samo u ratu za Šibenik, već za cijelu Republiku Hrvatsku. Ovom ratnom pobjedom hrvatskih branitelja, koja je bila jedna od prvih većih u Domovinskom ratu, spriječen je plan agresora da Hrvatsku podijeli na dva dijela. Iako je Šibenik napadnut s mora, kopna i zraka, uspješnom obranom na Šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat je šibenskim rujanskim podvigom dobio novi vojni i moralni uzlet. 

  Objavljeno: 16.09.2016, 12:32

  Izvor: Šibnsko-kninska županija

JOŠ NOVOSTI

 

 


Središnja svečanost rujanske pobjede u Domovinskom ratu

Središnja svečanost rujanske pobjede u Domovinskom ratu

  24.09.2019 17:44h

Sjećanje na 17. rujna 1991.

Sjećanje na 17. rujna 1991.

  17.09.2019 12:36h

'Oba su pala, sve tri su pale': U Zečevu obilježeno osvajanje vojarni koje je prethodilo legendarnoj epizodi Domovinskog rata

'Oba su pala, sve tri su pale': U Zečevu obilježeno osvajanje vojarni koje je prethodilo legendarnoj epizodi Domovinskog rata

  17.09.2019 09:03h

Predstavljen Program obilježavanja 28. obljetnice Spomendana Rujanskog rata i nova web stranica „Rujanski rat“

Predstavljen Program obilježavanja 28. obljetnice Spomendana Rujanskog rata i nova web stranica „Rujanski rat“

  10.09.2019 08:51h